Teritoriu

Teritoriul GAL Bucovina de Munte este situat în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, respectiv în judeţul Suceava. Are o suprafaţă de 1.359 km2, reprezentând 15,86% din suprafaţa totală a judeţului Suceava şi 3,69% din cea a Regiunii de Dezvoltare Nord – Est. Teritoriul micro-regiunii Bucovina de Munte este continuu și omogen constituit din 10 comune situate în zona nord-centrală a județului Suceava, învecinându-se cu Ucraina în partea de nord și cu alte comune din județul Suceava, atât în partea de est, sud și vest.

Teritoriu:

  •  Omogen, constituit din 10 unităţi administrative din mediului rural unitare atât din punct de vedere geografic cât şi economic şi social;
  •  Cadrul natural nepoluat al micro-regiunii este atractiv pentru turism;
  •  Relieful micro-regiunii Bucovina de Munte face parte din categoria munţilor joşi;
  •  Vegetaţia și relieful contribuie la conturarea imaginii de ansamblu a zonei Bucovina de Munte;
  •  Pădurile şi pajiştile ocupă 95,61% din teritoriu, procent prin care micro-regiunea Bucovina de Munte este una  din cele mai întinse domenii forestiere ale ţării;
  •  Micro-regiunea se bucură de numeroase rezervaţii şi monumente ale naturii;
  •  Infrastructura de baza din micro-regiune este slab dezvoltată;
  •  Accesibilitatea şi conectivitatea cu restul tării prezintă deficienţe;
  •  Teritoriul zonei Bucovina de Munte se încadrează în întregime în zona Montană Defavorizată.

Micro-regiunea se bucură de numeroase rezervaţii şi monumente ale naturii. În teritoriul Bucovina de Munte se regăsesc zone Natura 2000 în localitățile: Moldova Sulița 149502 Găina – Lucina, Breaza 147205 Moldova Superioară, Fundu Moldovei 148765 Moldova Superioară, Pojorîta 149931 Moldova Superioară, Sadova 150178 Moldova Superioară, Breaza 147205 Obcinele Bucovinei, Frumosu 148729 Obcinele Bucovinei, Izvoarele Sucevei 149183 Obcinele Bucovinei, Moldova Sulița 149502 Obcinele Bucovinei, Moldovița 149539 Obcinele Bucovinei, Sadova 150178 Obcinele Bucovinei, Vama 150935 Obcinele Bucovinei, Vatra Moldoviței 150980 Obcinele, Bucovinei, Pojorîta 149931 Rarău – Giumalău.

– Micro-regiunea ”Bucovina de Munte” se bucură de numeroase monumente istorice datate începând cu secolul al XV-lea, din care Mănăstirea Moldovița, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, iar un număr de 21 de obiective se regăsesc în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii. Pe lângă acestea, în micro-regiune se află și alte importante obiective de patrimoniu încă neînregistrate.

Populaţia din microregiunea Bucovina de munte înregistrează un trend demografic general descendent:

– Prezentul demografic al micro-regiunii se situează la nivelul de 30.907 locuitori conform recensământului din 2021, comparativ cu 31.942 locuitori la nivelul recensământului din 2011. Din totalul de 30.907 locuitori un procent de 52,12% (16.109 locuitori) este reprezentat de locuitorii cu vârsta cuprinsă între 20 și 59 ani, 22,32% (6.899 copii și tineri) cu vârsta de până la 19 ani, iar 25,56% (7.899 locuitori) cu vârsta peste 60 ani (https://www.recensamantromania.ro/rezultate-rpl-2021/rezultate-definitive-caracteristici-demografice/);

– La nivelul anului 2021 micro-regiunea deţinea 4,81 % din populaţia judeţului;

– La nivelul comunelor componente ale micro-regiunii, densitatea medie este scăzută, aceasta fiind de 22,18 loc./km2.

– În teritoriul Bucovina de Munte trăiesc alături de comunitățile de români și minoritatea ucraineană, rromă și germană, fiind în proporție de 8,9%. Dintre aceștia cea mai reprezentativă este minoritatea ucraineană cu un procent de 8.6% (2.670 locuitori) din populația teritoriului. Minoritatea rromă reprezintă 0,20 % din total populație, iar minoritatea germană înregistrează doar 16 locuitori.

– Microregiunea dispune de 11 unități de învățământ cu personalitate juridică. În domeniul sănătății, în microregiune funcționează 14 cabinete medicale de familie, 5 cabinete medicale de specialitate, 15 cabinete stomatologice și 14 farmacii și puncte farmaceutice .

În ceea ce privește caracteristicile socio-economice:

– Micro-regiunea a fost afectată de restructurarea industrială intervenită după 1990, având în vedere că în această parte existau numeroase şantiere de exploatare a minereurilor;

– În prezent, activităţile care contribuie la dezvoltarea economico-socială a micro-regiunii „Bucovina de Munte” sunt indisolubil legate de exploatarea pădurilor, dezvoltarea turismului şi revigorarea agriculturii, în care, sectorul creşterii animalelor ocupă un loc prioritar;

– Din punct de vedere agricol, microregiunea dispune de o poziţie deosebit de favorabilă pentru creşterea animalelor, în special al bovinelor şi ovinelor. Suprafața totală agricolă la nivelul micro-regiunii este de 41.887 ha, iar pășunile și fânețele ocupă o suprafață de 37.912 ha.

– Industria prelucrătoare în cadrul micro-regiunii ocupă un procent important faţă de situaţia de la nivelul judeţului Suceava, individualizându-se industria alimentară prin centrele de colectare și/sau prelucrare a laptelui și a cărnii;

– Zona dispune de importante resurse forestiere nelemnoase, precum fructe de pădure şi ciuperci;

– Sectorul serviciilor este bine dezvoltat, atât din punct de vedere a numărului de angajaţi care lucrează în acest domeniu cât şi din punct de vedere a numărului IMM-uri ce activează în sectorul terţiar. Numărul mediu de angajați la nivelul anului 2022 era de 3.445 persoane. Raportat la populația totală a regiunii aceștia reprezintă un procent de  11,14%. Numărul total al șomerilor înregistrați este de 539 persoane. Desigur, populația activă este reprezentată de un număr mult mai mare de locuitori, având în vedere faptul că o mare parte a locuitorilor aceste zone au ca activitate de bază agricultura.

– Un sector important și dezvoltat la nivelul microreigiunii este reprezentat de turism. Turismul rural şi agroturismul oferă posibilitatea cunoaşterii directe atât a tradiţiilor locale, cât şi a ospitalităţii şi bucătăriei autentice din fiecare zonă, creând astfel premizele dezvoltării economice. La nivelul anului 2022 erau înregistrate un număr de 84 structuri de cazare turistică și 53 de apartamente și camere de închiriat cu o capacitate totală de 1754 locuri. Raportat la numărul de sosiri și numărul total al înnoptărilor reiese faptul că fiecare turist a petrecut în zonă cca. 2 – 3 zile.

Pe teritoriul Bucovina de Munte sunt înregistrate 4 trasee turistice montane omologate în lista traseelor turistice montane, a Autorității Naționale pentru Turism, iar alte trasee sunt în curs de omologare. Via Transilvanica, numit și ”drumul care unește”, este un traseu turistic ce străbate 1.400 de kilometri care traversează România pe diagonală și traversează microregiunea Bucovina de Munte prin Vatra Moldoviței, prin Obcinele Bucovinei până la Pasul Mestecăniș din comuna Pojorâta.

– De asemenea, în teritoriu există Centrul de agrement Lidana în comuna Vama și patru pârtii de schi omologate în comuna Pojorâta.

– Un alt important obiectiv turistic din județul Suceava se află pe teritoriul microregiunii: Mocăniță de la Moldovița – Huțulca, ce merge pe un traseu de 10.5 km iar călătoria durează 30 de minute.

– În microregiune încă se păstrează tradițiile locale mai ales cele reprezentate de creșterea animalelor, în special al bovinelor, dar și vechile tradiții în prelucrarea unor resurse locale precum lemn, țesături etc.

– Pe teritoriul celor 10 comune funcționează 2 centre de informare turistică, unul în comuna Pojorâta și unul în comuna Vatra Moldoviței.

– Colaborarea dintre mediul public și privat este tot mai vizibilă, mai ales în dezvoltarea de programe cultural-sportive, fiind un interes ridicat din partea administrației publice locale pentru dezvoltarea de ansamblu a zonei din acest punct de vedere. Astfel, existența căminelor culturale permite organizarea manifestărilor culturale, tot mai frecventă în teritoriu fiind organizarea de evenimente care pun în evidență tradițiile şi obiceiurile din zonă – cultural educative, folclorice, sau de agrement, inedite prin tematici şi abordare: festivaluri folclorice, ansambluri folclorice, ce păstrează tradiția dansurilor populare specifice zonei, branch-uri, evenimente care atrag turiștii. Aceștia au posibilitatea nu doar să vizualizeze ci să și participe activ prin implicare, prin participarea la gătit, la meșteșugit sau chiar la activitățile de cosit și adunat/împrăștiat fân.

În microregiune se regăsesc 16 producători agricoli care dețin un număr de 59 de produse atestate ca ”produs montan”, 9 produse atestate ca ”produs tradițional” și un produs ecologic, omologate de MADR, produse din categoria lapte și produse din lapte, pește, fructe de pădure, legume și miere. De asemenea, în microregiune se mai află în curs de acreditare și alte produse tradiționale, fiind o zonă montană în curs de dezvoltare, o zonă turistică și o zonă bogată în resurse naturale.

Din punct de vedere social, în microregiunea Bucovina de Munte se regăsește Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități cu o capacitate de 24 de locuri în comuna Fundu Moldovei. Pentru îngrijirea bătrânilor se regăsește un centru rezidențial denumit Geana în comuna Vama cu o capacitate de 36 locuri și un centru de zi în comuna Izvoarele Sucevei. În comuna Pojorâta funcționează Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică care asigură persoanelor tinere și vârstnice cu handicap găzduire, îngrijire, recuperare, socializare/resocializare, reorientare profesională și reinserție socio familială pe o perioadă nedeterminată, în funcție de nevoile individuale ale beneficiarilor. Capacitatea acestuia este de 50 de asistați. Toate aceste centre de îngrijire atât pentru copii cât și pentru persoane vârstnice nu acoperă nevoile din întreg teritoriu. Pe lângă aceste centre, există un număr însemnat de ONG-uri care desfășoară diverse activități sociale, incluzive în teritoriu. Mai mult, Asociația Grup de Acțiune Locală Bucovina de Munte este acreditat ca și furnizor de servicii sociale și a obținut licențierea provizorie pentru serviciul social de zi CENTRUL DE ZI DE CONSILIERE ȘI INFORMARE „BUCOVINA DE MUNTE”, în urma implementării unui proiect POCU de sprijin a comunităților rurale marginalizate.